13. joulukuuta 2013

Kuka oli Lucia?


Photo by Riikka / K O T I LA


Tänään aamuvarhaisella on varmaan googlattu ennen alakoulun tuntien alkua haulla "kuka oli lucia" monen suomenkielisen luokanopettajan toimesta, jotta olisi kerrottavaa pikku koululaisille Lucianpäivästä, jota vietetään 13. joulukuuta. Jottet luule mun piikittelevän sarkastisesti, niin samalla hakusanalla itsekin eilen etsin tietoja Pyhästä Luciasta eli ei ole yleissivistys mullakaan ihan kohdillaan tässä kohtaa (vaikka takataskusta löytyy englantipainotteisen luokanopettajan paperit ja 8 vuoden työkokemus sillä saralla Helsingissä ;) Tiesin sen verran, että pyhimyksestä oli kysymys, mutten sen enempää, vaikka täällä Lucianpäivä -juhlakansan ytimessä olenkin asunut jo viisi vuotta.

Lucianpäivä on täällä ruotsinkielisellä Pohjanmaalla iso ja hieno juhlapäivä. Meidänkin pienellä kaupungilla on illalla oma Luciakulkue, johon valittiin Lionsien järjestämällä kansanäänestyksellä Lucia ja hänen tärnat eli "seuraneidit". Ehdokkaiden, suloisten yläkouluikäisten tyttöjen kuvat ja äänestysmahdollisuus oli paikkakunnan liikkeissä ja ehdokkaista keskusteltiin sivistyneesti tuttavien kanssa. Kaupunkilaiset kokoontuvat tänään illalla torille ja klo 18 kaupungin kirkkoon Lucianpäivää juhlistamaan. Pikkutytöt pukeutuvat valkoisiin Lucia -vaatteisiin kynttiläkruunut päässään. Kirkon jälkeen kutsutaan ystäviä kotiin glögille. Me puolestamme menemme kummipoikani, lastemme serkun, 1-vuotissynttäreille, sillä hän on syntynyt tänä juhlapäivänä.

Lucianpäivänä syödään perinteisesti lussebullar eli sahramipullia, joissa on rusinoita päällä. Anoppi niitä jo meille leipoi ja toi tiistaina, kun tietää miniänsä pullanleipomistaidon :) eli me herkuteltiin vähän etukäteen.

Nämä ovat hienoja ruotsinsuomalaiseen kulttuuriin liittyviä traditioita, joita on mukava siirtää lapsilleen eteenpäin. Eihän he muuten opi ja kiinny mihinkään perinteisiin, jos eivät vanhemmat jaksa niitä viljellä. Meidän lapsilla on paljon rusinoita pullasta kahden kulttuurin ja kielen lapsina, kuten kaksi kokkoa, toinen pohjanmaalaisittain pääsiäisenä ja toinen keskisuomalaisittain juhannuksena :) Ja tiptap raikaa meillä 4veen toimesta också på svenska.


Mutta kuka siis oli Lucia? Hän on katolisen kirkon kanonisoima sokeiden ja näkövammaisten pyhimys, jonka elämästä ei tarkkaan tiedetä mitään. Wikipediasta löytämäni legendat Pyhän Lucian elämänvaiheista olivatkin sitten ihan Hollywood -elokuvan arvoisia käsikirjoituksia:


"Lucia syntyi vuonna 283 SyrakusassaSisiliassa. Hänen isänsä, joka oli ylhäistä sukua oleva roomalainen, kuoli Lucian ollessa hyvin nuori, ja hän jäi äiteineen vaille holhoojaa. Tuohon aikaan Roomassa jokaisella naisella piti olla holhooja, joka oli hänestä vastuussa. Ensin se oli isä ja sitten aviomies, tarvittaessa myös veli saattoi toimia siskonsa holhoojana. Koska Lucian perhe oli varakas, hänelle oli varattu hyvät myötäjäiset ja hän oli kihloissakin. Isän kuoleman jälkeen perhettä kohtasi kuitenkin toinen onnettomuus, kun Lucian äiti sairastuipunatautiin, josta selviytymismahdollisuudet olivat tuohon aikaan kovin pienet. Neljän vuoden sairauden jälkeen äidin voimat alkoivat heiketä. Lucia kuuli kuitenkin, että Cataniassa kuolleen Pyhän Agathan pyhäinjäännöksillä rukoilemalla moni on kokenut ihmeparantumisen. Lucia saikin äitinsä suostutelluksi tulemaan kanssaan Cataniaan Pyhän Agathan haudalle rukoilemaan.
Ihme tapahtui ja äiti parantui, jolloin Lucia päätti kääntyä kristinuskoon ja hän vannoi pysyvänsä neitsyenä Pyhän Agathan tavoin. Oman myötäjäisosuutensa Lucia pyysi itselleen ja käski jakaa sen köyhille. Perheen palvelija kertoi Lucian sulhaselle, että Lucia oli jakanut myötäjäiset köyhille ja että hän ei menisikään naimisiin tämän kanssa, vaan on kääntynyt kristinuskoon ja menee naimisiin jonkin varakkaan jalosukuisen herran kanssa.
Mustasukkainen ja harhaan johdettu sulhanen ilmiantoi Lucian viranomaisille, koska tuolloin Roomassa kristinusko oli kielletty. Lucia joutui oikeuden eteen, jossa hänet todettiin syylliseksi ja tuomittiin vietäväksi bordelliin ja pakotettavaksi prostituutioon. Tällöin Pyhä Henki kuitenkin täytti Lucian, ja hän muuttui niin painavaksi, että häntä ei pystytty miesvoimin siirtämään. Vaikka apuun tuotiin vetohärkiäkin, Lucia pysyi järkähtämättä paikoillaan. Kun häntä ei saatu siirrettyä, hänet kertomuksen mukaan päätettiin polttaa. Lucian ympärille rakennettiin rovio, ja häntä valeltiin palavalla piellä ja kiehuvalla öljyllä. Tuli ei kuitenkaan pystynyt vahingoittamaan Pyhän Hengen täyttämää Luciaa. Lopulta hänet surmattiin iskemällä tikari hänen kurkkunsa läpi.
Toinen, myöhemmin syntynyt legenda kertoo, että eräs nuorukainen, joka ei ollut kristitty, ahdisteli Luciaa kanssaan naimisiin, koska oli rakastunut tämän kauniisiin silmiin. Kun ahdistelu ei näyttänyt päättyvän lainkaan, niin lopulta Lucia repi silmät päästään ja lähetytti ne tarjottimella nuorukaiselle. Legendan mukaan, kun Neitsyt Maria näki Lucian vahvan uskon, hän antoi Lucialle entisiä kauniimmat uudet silmät. Kerrotaan, että nuorukainen puolestaan järkyttyi tapahtuneesta kovin ja sen seurauksena kääntyi kristinuskoon." (teksti lainattu Wikipediasta, alkuperäisen löydät täältä)


Ha en riktigt härlig Luciadag!
Hyvää Lucianpäivää!
Riikka6 kommenttia:

 1. Ihanaa Lucianpäivää, täällä aloitellaan piparkakkujen leivonta näin vapaapäivän kunniaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin oikein tuntea piparientuoksun nenässäni :) Iloista viikonloppua sulle!

   Poista
 2. Olipas jänniä tarinoita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö, piti ihan postata ne, kun olivat niin mielenkiintoisia :)

   Poista
 3. Hej,

  Fin blogg du har :). Får man fråga var du studerar till inredningsartesan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack snälla du! Jag studerar vid Toholampis Artesaaniopisto (på finska).

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...