18. marraskuuta 2013

DIY-ripustusnaru
Joko kävit kurkistamassa, minkä koristeen julistin tämän joulun kauneimmaksi? Huomasitko, millä se oli ripustettu roikkumaan? Tuo juuttinyöri ei kuulunut kauppaan, joten tähti tarvitsi ripustusnarun. Kokeilin ohutta juuttinarua, mutta se oli jotenkin niin pliisun näköinen. Siispä päädyin tekemään itse juuttinyörin, joita olen aiemminkin tehnyt vastaaviin tarkoituksiin. 


Tässäpä superhelppo ja nopea ohje ripustusnarun ja muuhunkin käyttöön sopivan juuttinyörin tekoon: 

1) Ota kuusi samanpituista juuttinarua käteesi nipuksi yhtäjaksoisesti samasta narusta eli älä leikkaa naruja, vaan jätä ne päistä lenkille. Mieti valmiin nyörin tarvittava pituus etukäteen: nyörin lopullinen pituus on sama kuin alkuperäisten narujen, se ei lyhene työn edetessä. Laske molempiin päihin myös kiinnitysvara riippuen ripustettavasta esineestä ja koukusta.2) Aloita pyörittämään juuttinarua (kerältä) narunipun ympäri tiheästi ja tiukasti. Aloituspäähän kannattaa tehdä solmu, jottei punos pääse purkautumaan. Pyöritä näin koko narunipun matkan, mutta pysähdy noin 1cm ennen kuin narut loppuvat, jolloin päähän muodostuu siisti lenkki, joka voi jäädä näkösälle, kun koriste ripustetaan siitä esimerkiksi naulaan.

3) Älä katkaise pyöritykseen käyttämääsi juuttinarua, vaan jatka samalla tavalla pyörittämistä koko matkan takaisin aloituspäähän. Kannattaa tehdä huolellista, kireää ja tasaista jälkeä. Nyöri ehkä menee vähän mutkille tekovaiheessa, mutta oikenee kyllä ripustettavan esineen painosta.
4) Jos haluat nyöristä vieläkin paksumman, niin pyörittele juuttinarua niin monta kerrosta kuin haluat. Paksuutta saat myös ottamalla aloitusvaiheessa enemmän kuin kuusi narua pohjaksi. Päättele punonta solmimalla naru tiukasti.5) Kiinnitä aloituspää (kuvassa vasemmalla) siis ripustettavaan esineeseen ja siistimpi lopetuspää seinäkoukkuun. Valmista tuli! (Oho kun oli vähän epätarkka kuva, pahoittelen!)


Tuossa metallitähdessä on kyllä takana todella hyvä "kiinnitysreikä", 
eli sen saa samoin kuin seinäkellot seinään kiinni niin halutessaan.


Nyt vaan kaikki nyörejä, ei juonia, punomaan ;)
Riikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...