16. tammikuuta 2014

Johanna Koon kotona: valokuvaaja Katja Lösönen


Photo by Riikka / K O T I L A



Kylläpäs tämä viikko on taas karannut käsistä kuin kouluttamaton hevonen! Hirvee saamattomuuden tunne valtaa näin loppuviikosta kun aamu vaihtuu illaksi ennenkuin on ehtinyt päästä hommissa alkuun ja päivän TO DO -lista on pidempi kuin HAVE DONE -lista. Mutta mitäs tässä marisemaan, kun päivät ovat pidentyneet huikeesti ja aurinkoakin on saatu täällä Pohjanmaalla muutamana päivänä taivaan täydeltä niin, että meidän 4veekin huomasi eron muutaman vuoden elämänkokemuksellaan ja kysyi jo että joko nyt on kesä :) 


Maanantaina istuin auton ratissa neljä ja puoli tuntia ja kilometrejä kertyi jotain 370km, kun kävin ensin päivällä opiskelemassa Toholammilla ja sitten ajelin illaksi Vaasaan ja sieltä päivän lopuksi tunnin ajomatkan kotiin. Mä olen niin tottunut ja tykkään pitkistä automatkoista, etten viitsi edes takkia ottaa pois alle kolmen tunnin etapeille ;) Eikä se ollut kyllä yhtään turhaa audilla ajoa, sillä opinnoissa käsiteltiin sisustussuunnittelussa niin toimivaa ja helppoa SketchUp -piirto-ohjelmaa (onko tuttu?) ja ilta vierähti sitten mahtavassa seurassa Löytö -blogin Johanna Koon kauniissa kodissa, jossa nämä postauksen kuvat on otettu. 


Johanna oli kutsunut meitä Vaasalaiset bloggarit -facebookryhmäläisiä tapaamaan vaasalaisia osaajia eli valokuvaaja Katja Lösöstä ja toimittaja Anna Söderlundia, jotka ovat tehneet paljon upeita sisustusjuttuja mm. Avotakkaan



Photo by Riikka / K O T I L A


Photo by Riikka / K O T I L A


Ilta oli oikein onnistunut ja todella hauska! Mun räpsimiset kameran kanssa jäivät vähille, sillä halusin keskittyä kuuntelemaan ja katselemaan Katjan näyttämiä kuvia ja kaksikon kertomuksia lehtikuvauksista upeista pohjalaiskodeista, kuten Likaisen Parketin Netta-Natalian luona.



Photo by Riikka / K O T I L A


Photo by Riikka / K O T I L A


Paikalla olivat (oik.): Pieni Lintu, Jonna Unelmista totta, Johanna Koo Löytö ja Sannis After the Storm, Anna ja Katja ja mä istuin tuossa kiikkustuolissa.



Photo by Riikka / K O T I L A


Ilta sisälsi paljon mielenkiintoista puhetta bloggamisesta, sisustuskuvaamisesta, sisustusjuttujen tekemisestä ja kasan Katjan inspiroivia kuvia. Oli ihan kissanpäivät päästä mukaan tällaiseen iltaan mielettömen osaajien, mukaanluettuna paikalliset bloggarikollegat, kanssa!


Photo by Riikka / K O T I L A


Kotimatkalla aivot työstivät kokemusrikasta päivääni niin kovaäänisesti, että piti ihan sulkea radio häiritsemästä omien ajatusten kuuntelua. 


Photo by Riikka / K O T I L A


Sain jossain Kaitsorin kohdalla ahaa -elämyksen auton ratissa niin että ihan kyyneleet tulivat silmiin. Tajusin, että valokuvaus on ollut mun kiinnostuksen kohde kaikista pisimpään elämäni aikana ja hoksasin miksi tunnen siihen niin suurta intohimoa. Kamera symboloi jonkinlaista pysyvyyttä mun myllerryksiä ja muutoksia täynnä olleessa elämässäni. Kaikenlaiset muut harrastukset ja elämänvaiheet ovat tulleet ja menneet, mutta linssin läpi olen tuijottanut maailmaa jo puolet elämästäni ja tallentanut ne ylämäet ja alamäet ja elämänkokemukset valokuviksi. 


Tämä rakas harrastus alkoi kirjaimellisesti joskus viime vuosituhannella, kun mun kymmenen vuotta vanhempi siskoni ja hänen miehensä olivat kiinnostuneita valokuvauksesta, joten imeydyin heidän vanavedessään valokuvauksen ihmeelliseen maailmaan. Lukioaikoina mulla oli avaimet koulun pimiöön, jossa kehittelin mustavalkokuvia ja laitoin niitä, muistatteko vielä, narulle kuivumaan pyykkipojilla - voin vieläkin haistaa sen litkujen hajun. Silloin otin kuvia kavereistani, hevosestani ja lemmikkieläimistäni, muutamia otoksiakin on vielä tallella. Olen aina nauttinut erityisesti valokuvataiteesta ja -näyttelyistä (toinen kiinnostuksen kohteeni on grafiikka). 


Sitten tuli digiaika, ja kuvaaminen helpottui huomattavasti. Harrastustani en ole vuosien saatossa kehittänyt teknisesti mitenkään eteenpäin, vaikka olenkin kuvannut omaa lähipiiriäni ihan tuhottomasti. Muutama vuosi sitten innostuin bloggaamisesta juurikin siitä syystä, että sain ottaa (sisustus)kuvia ja julkaista niitä. Rakastan nyhrätä kuvakulmien ja sommittelujen kanssa vaikka koko päivän.


Nyt olisi siis korkea aika kuunnella omaa syvintä draivia ja kehittää osaamistani kuvaamisen saralla, sillä olen ihan tietämätön kameran teknisistä säädöistä. Mutta kummasti sitä kelpo kuvia saa ihan kokeilemalla näillä täysautomaattikameroilla, paitsi ettei niitä voi verratakaan ammattilaisten otoksiin! Joten siinä mun uudenvuoden lupaus, opettelen tänä vuonna kameratekniikkaa ihan omaksi ilokseni (ja lisäksi kuntoilen enemmän).


Tulipas tilitys,
Riikka :)




18 kommenttia:

  1. Mä oon muuten ihan varma, että tuo Katja on kotoisin Lapinlahdelta. Ja siitäkin olen melko varma, että olen ollut Katjan partionvetäjänä joskus vuonna nakki ja muusi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli te olette sitten samankylän tyttöjä :) Ja en tiennytkään että sinä(kin) olet ollut aikoinaan partiossa. PS. Arvaa mitkä pitkävartiset sukat ovat olleet mun jokapäiväisenä asusteena nyt näillä pakkasilla..? Kohta saan tilata sulta jo uudet! Tsekkahan mun villasukkakuva: http://pienilintu.blogspot.fi/2014/01/blogger-meeting.html

      Poista
  2. Oi ihana posti :) Mä vaan mietin, että mitä mä tossa yhdessä kuvassa huidon ? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihana ilta, kiitos vielä emännälle <3 Enkä yhtään muista mistä silloin puhuttiin, oli niin paljon juttua :)

      Poista
  3. Kuulostaa että teillä on ollut loistava ilta! tuollainen olisi niin mukavaa! Ihanasti kirjoitit valokuvaalisesta ja se oli kuin olisit kirjoittanut minusta :) omassa perheessä en toki seurannut kenenkään jälkiä kuvauksen saralle mutta kavereita kylläkin. Pitää itsekin opetella tätä hommaa enemmän, niin mukavaa kun se onkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä loistava ilta, kiva kun se välittyi jutusta :) Nyt sitten vaan kuvauskurssille tai jotain, vai mitä?

      Poista
  4. Sketch up on todellakin tuttu! :) Mulla on parhaillaan tilasuunnitelma työn alla. Se on kyllä erittäin näppärä ohjelma! Ainoa vaan, että tämä koko ilta on käytetty siihen, että läppärin saisi toimimaan. Se sanoi itsensä irti ihan yhtäkkiä ja mä oon ihan pulassa! Olen käyttänyt kymmeniä tunteja tilan piirtämiseen ja nyt jos en saa sitä enää koneesta ulos... argh! Valokuvista kyllä on ulkoisella kovalevyllä kopiot, mutta ei tietenkään tästä.

    Valokuvaaminen on kyllä mahtavaa puuhaa, kunpa olisi aikaa perehtyä siihen enemmän. Sun kirjoituksesta kyllä huokui miten tärkeää se on sulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, toivottavasti sait koneesi kuntoon ja suunnitelmasi pelastettua?! Toi on just niin sitä mitä pelkään, kun lähtee koneella piirtämään isoja suunnitelmia. Mutta voihan sitä käsin piirretyllekin työlle kaatua vaikka kahvit päälle....

      Poista
  5. Oli kyllä ihan mahtavaa nähdä livenä, voi että!!! Oot kyllä niin lämminhenkinen ihminen että! Ja niin kaunis, vau! Oot upea! :)

    Kivoja kuvia ja hauska toi höyryävä teekupponen. Kivat kuvakulmat! Kyllä tosta jäi paljon mieleen hyviä vinkkejä - vähän harmitti jälkeenpäin kun en kuvannut enemmän mutta oli sitä juttua vaan niin paljon että!! :D

    Mä ostin joskus ala-asteikäisenä omalla rahalla oman kameran, se on mulla vieläkin tuolla laatikon uumenissa. Minolta. Paljon kuvasin, aina sai jännittää mitä sieltä tulee kun filmirullan oli lähettänyt - oi niitä aikoja. :) Sitten joskus 2000-luvun taitteessa, tais olla -99 kun silloinen poikakaverini (nooh, nykyinen mieheni) osti tuttavalta jolla on mainostoimisto niin digikameran käytettynä. Se oli TOSI iso. :D Kyllä kuvaaminen vaan on hauskaa ja bloggaamisen myötä oon aivan jäänyt koukkuun tähän puuhaan ja nälkä kasvaa syödessä, tekee mieli oppia uutta ja kokeilla uutta kaiken aikaa - vain ajan puute on esteenä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lintuseni, ihan täällä punastun sun sanoista, kiitos ihana sulle - ja ITE OOT! :) Siis kaikkea sitä mitä minusta kirjoitit! Oli todella hienoa tavata sut ja olis hauska nähdä pian uudestaankin <3

      Ihana sun valokuvaushistoria! Oi mahtavaa kun sulla on sun eka kamera vielä tallella. Ne filmirulla-ajat olivat kyllä ihan omaa luokkaansa, ajatella jos nyt ottais vaan 24 kuvaa kuukaudessa tai yhden rullan joltakin viikon etelänmatkalta :D

      Poista
  6. Kyllä kuulostaa mahtavalta tuollainen miitti! Oli varmasti kiva tavata bloggarikolleegoita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bloggarikollegoja on ollut todella mukava tavata ja olen saanut tutustua aivan ihaniin ihmisiin! Samalla saa vertaistukea tähän hullunkuriseen harrastukseensa ;D

      Poista
  7. Yhdyn edelliseen, kuulostaa upealta! Itse käytin tuota "ketsuppia" silloin kun tein suunnittelutöitä. Ihan jees ilmaisohjelmaksi. Käsittelin valmiita suunnitelmakuvia kuvankäsittelyohjelmilla, sellaisenaan en kuvista pitänyt. Mutta hei, mieluummin käytin tuota ihan toimivaa ohjelmaa kun maksoin useamman tonnin lisenssimaksuja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ketsuppi, hih hii :D Siinähän on sellainen valikko, jolla pystyi muuntamaan lopullisen kuvan esitysasua vaikka ihan viivapiirustukseksi tai vaikka haalentamaan ääriviivoja, jolloin kuva näyttää hieman enemmän pro:lta. Mutta tuo kuvankäsittelyohjelman käyttö oli mulle ihan uutta, täytyypä kysäistä siitä opettajalta, kiitti vinkistä...

      Poista
    2. Joo, me ristittiin opiskelukamujen kesken ohjelma ketsupiksi :D Käytinkin aika paljon erilaisia esitysasuja, mutta värilliset 3D kuvat siirsin aina vähintään jonkin yksinkertaisen kuvankäsittelyohjelman kautta jotta kuviin sai eloa enemmän. Viivapiirrokset on ihan jees sellaisena. Tulostushan tuossa ohjelmassa on kökkö, taitaa olla pro-versiossa hieman edistyksellisempi. Tsemppiä ketsupin kanssa! :)

      Poista
    3. En olekaan vielä tulostanut, hyvä tietää :) Kiitos tsempistä, sitä tarvitsee aina näiden koneiden kanssa!

      Poista
  8. Vitsi mä kerran jo kommenoin tähän, mutta se hävis taivaan tuuliin. Hö! Huomenna se pieni kamerakurssin poikanen. Toivottavasti ymmärrän edes vähän jotain sit enemmän. Valokuvaus kans kiehtonut aina, mutta kun ei vaan meinaa jaksaa alkaa opetella..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kerro sitten kaikki mitä opit siellä kurssilla :) Mehän voitaisiin pitää jokin vertaistukiryhmän tapaaminen ja neuvottais toisillemme mitä ostaan, mä ainakin oppisin silloin jo hurjasti uutta teiltä! Mä voisin näyttää kuvankäsittelyä, sillä mä pelaan ja lisää valoa ja kontrastia kun en osaa käyttää kameran säätöjä ;D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...